U heeft geen items in de winkelwagen

Horlogebandje inkortenSoorten horlogebanden

Een horlogebandje inkorten kan vaak eenvoudig thuis worden gedaan. Over het algemeen zijn er twee typen banden:

  • Schakelbanden
  • Flexibele banden (vaak van leder, rubber of vergelijkbare materialen)

Flexibele banden zijn als het echt nodig is eenvoudig aan te vullen met een extra gaatje, gemaakt met een priem. In de meeste gevallen is de kleinste stand meer dan klein genoeg voor een volwassen arm. Het afnemen van een flexibele band is eveneens makkelijk zelf te doen, aangezien push pins vrij klein zijn kan de juiste tool dit klusje vergemakkelijken. In het laatste kopje “Verwisselen flexibele horlogebanden” komen we hier uitvoerig op terug.

Bij schakelbanden is het inkorten zonder gereedschap vaak wat lastiger omdat iedere schakel is voorzien van een kleine pin welke moet worden uitgedrukt. In ons overzicht met horloge gereedschap zijn voor consumenten een tweetal handige watchtools te vinden waarmee zelf snel en eenvoudig schakelbanden kunnen worden ingekort.


Inkorten van schakelbanden tool 1: La Royale schakelbandeninkorter

De schakelbandeninkorter van La Royale is voor de meeste consumenten meer dan genoeg om een pin mee uit te drukken. Er zijn slechts 2 dingen waar u met deze tool op moet letten:

  • De kleine pinnetjes in de schakelband houden de verschillende schakels bij elkaar. Deze pinnetjes zijn slechts naar 1 kant uit te drukken. Vrijwel altijd wordt, doormiddel van een klein pijltje, aangegeven naar welke kant een pin moet worden uitgedrukt. In het fotovoorbeeld hieronder is duidelijk te zien dat de pijltjes aangeven dat de pin voor de kijker naar links(boven) moet worden uitgedrukt.
  • Wanneer u weet naar welke zijde u de pin wilt uitdrukken draait u de hendel van de tool tegen de klok in. Hierdoor zal het pinnetje op de La Royale horlogebandeninkorter worden ingetrokken. Vervolgens legt u de schakelband op de goede manier in de tool. Zorg er vervolgens voor dat het kopje van de pin in de schakelband tegen het pinnetje van de tool aankomt. Tot slot draait u de hendel met de klok mee en wordt de pin naar buiten gedrukt.

Fotovoorbeeld van de La Royale horlogebandeninkorter:

La Royale watchtool: horlogeband inkorten


Inkorten schakelbanden tool 2: Pin Pusher's Set

De schakelbandeninkorter van La Royale is voor de meeste consumenten de makkelijkste en snelste oplossing. In sommige gevallen moet er op een pinnetje zo veel druk worden gezet dat u beter met de Pin Pusher’s Set kan werken. Voordelen van de Pin Pusher’s Set:

  • De Pin Pusher’s Set is primair geschikt voor het inkorten van stalen banden.
  • Geschikt voor vrijwel ieder horloge.
  • Penuitdrijvers zijn van (hoogwaardig) metaal. Wanneer een hamertje nodig is omdat een pin zeer strak vast zit dan heeft u aan de Pin Pusher’s Set een goede tool. Hiermee onderscheid de Pin Pusher's Set zich van de La Royale horlogebandeninkorter.
  • De Pin Pusher’s Set wordt geleverd inclusief penuitdrijver met een ‘fonduevork’ uiteinde. Deze penuitdrijver kan worden gebruikt om pushpins te verwijderen bij lederen banden.

Voorbeeld van de Pin Pusher’s Set in gebruikt:

Pin Pusher's Set in gebruik: Inhoud van de Pin Pusher's Set:

Schakelband inkorten

Pin Pusher Set inhoud

Mocht een pin strak vastzitten dan kunt u gebruik maken van een hamertje om voorzichtig druk te zetten op de achterkant van de penuitdrijver om het pinnetje alsnog los te krijgen.

Ook bij de Pin Pusher’s Set is het belangrijk om te onthouden dat de pin in uw schakelband slechts naar 1 zijde naar buiten kan worden gedrukt. Vaak staat duidelijk met pijltjes aangegeven naar welke kant dit is. In het voorbeeld hieronder is duidelijk te zien dat de pin voor de kijker naar de linkerkant moet worden uitgedrukt:

Horlogeband verkleinen met de Pin Pusher Set


Verwisselen flexibele horlogebanden

De horlogeband zelf zit vrijwel altijd bevestigd aan de horlogekast middels een 'pushpin':

Pin van een horlogeband

De pushpin gaat door de horlogeband en valt aan beide uiteinden naadloos in uithollingen in de horlogekast. De pushpin blijft op zijn plek zitten doordat de ‘kopjes’ (de kleine puntige uiteinden op de foto) met doormiddel van veertjes in de pushpin naar buiten worden gedrukt. Wanneer de kopjes eenmaal in de uithollingen van de kast zijn gevallen blijft de pushpin en daardoor de horlogeband stevig op zijn plaats.

Om de pushpin (en dus de horlogeband) los te maken van de kast moet een van de uiteinden van de pushpin worden ‘ingeduwd’. Het kopje moet naar binnen worden geduwd zodat de pushpin uit de uitholling van het horloge kan worden genomen.

Om dit voor elkaar de krijgen kan een hele kleine platte schroevendraaier worden gebruikt, of bijvoorbeeld een aardappelschilmesje. De schroevendraaier of het mesje moet vervolgens tussen de band en de horlogekast worden geduwd zodat de pushpin kan worden bereikt. Zorg dat het schroevendraaier vervolgens tussen de horlogekast komt en het uitstulpsel (knopje) van de pushpin. Druk het uitstulpsel vervolgens naar binnen toe en de horlogeband en pushpin zijn verwijderd.